Jaarlijks lopen veel Nederlanders letselschade op als gevolg van een verkeersongeval. In 2022 zijn er zelfs meer ongevallen op de weg gebeurd dan in voorgaande jaren. Maar wat moet je nu doen als je betrokken raakt bij een verkeersongeval? Kort na een ongeval komt er opeens veel op je af. Om te voorkomen dat je achteraf denkt: ‘had ik dit maar geweten’ vind je daarom in deze blog een aantal tips over wat te doen na een verkeersongeval.
Tip 1: Bel de hulpdiensten
Je bent niet verplicht om de hulpdiensten in te schakelen, maar verstandig is het wel. Niet alleen omdat je mogelijk medische verzorging nodig hebt, maar ook voor het verzamelen van bewijsmateriaal. De politie zal bijvoorbeeld noteren wat zij ziet en hoort en gegevens van getuigen verzamelen. Deze informatie wordt opgenomen in een proces-verbaal dat je op een later moment kunt opvragen. Dat rapport is dan een bewijsmiddel. Een ander voorbeeld is dat ambulancemedewerkers zullen noteren welke klachten jij hebt. Uit dat rapport blijkt dan wat jouw letsel is.
Tip 2: Vul een aanrijdingsformulier in
Het aanrijdingsformulier is een document waarop de personen die betrokken waren bij het ongeluk verklaren wat er is gebeurd. Vul dit formulier direct na het ongeval in. Ook als de ander zegt dat het wel wordt geregeld. Het is belangrijk dat het formulier zo volledig mogelijk wordt ingevuld. Let er vooral op dat de gegevens van getuigen worden genoteerd en dat je aankruist of er sprake is van letsel. Doe dat laatste ook als de klachten lijken mee te vallen.
Ben je het niet eens met wat er op het formulier is ingevuld? Teken het formulier dan niet of schrijf duidelijk op het formulier waar je het niet mee eens bent. Een aanrijdingsformulier heeft namelijk dwingende bewijskracht. Dat betekent dat het uitgangspunt is dat wat op het formulier staat klopt.
Tip 3: Verzamel zelf ook bewijs
Ga er niet vanuit dat de politie en hulpverleners alle gegevens noteren die belangrijk zijn en het bewijs verzamelen. Het is belangrijk dat je dit zelf ook doet. Je kunt denken aan:
- Noteren van contactgegevens van getuigen
- Noteren van het kenteken van de betrokken voertuigen
- Foto’s maken van de plaats van het ongeval (het liefst voordat de voertuigen zijn verplaatst)
- Foto’s maken van de schade aan de voertuigen
Tip 4: Laat je medisch onderzoeken
Uiteraard is het heel prettig als jouw klachten van korte duur zijn, maar dat weet je niet van tevoren. Daarom is het verstandig om binnen enkele dagen (het liefste zo snel mogelijk) na het ongeval contact op te nemen met jouw huisarts. Leg duidelijk uit wat jouw klachten zijn en dat deze klachten een gevolg zijn van het ongeval. Het is verder verstandig om regelmatig door een arts of therapeut te laten vastleggen hoe het met je gaat, welke klachten je nog hebt en wat je daardoor niet meer kunt.
Tip 5: Schakel de hulp van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in
Je bent zelf gewond geraakt en moet herstellen. Bij een letselschadezaak komt veel kijken. Dan wil je niet verzeild raken in een oerwoud van (juridische) regels en langslepende discussies over aansprakelijkheid en de hoogte van jouw schadevergoeding. Schakel daarom een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in zodat jij je kunt richten op jouw herstel.
Meer weten?
Is jou een ongeval overkomen in het verkeer en wil je weten of jij jouw schade vergoed kunt krijgen? Neem dan gerust contact met ons op voor gratis advies over de mogelijkheden.