Verkeersongeval tijdens werktijd, moet jouw werkgever de schade vergoeden?

Verkeersongeval tijdens werktijd moet jouw werkgever de schade vergoeden
Verkeersongeval tijdens werktijd moet jouw werkgever de schade vergoeden

Verkeersongeval tijdens werktijd, moet jouw werkgever de schade vergoeden?

Ben jij veel onderweg voor jouw werk? Bijvoorbeeld omdat je werkt als maaltijdbezorger, taxichauffeur of ambulancemedewerker? Dan is de kans groter dan normaal dat je tijdens werktijd betrokken raakt bij een verkeersongeval. Kun je de schade die jij daardoor lijdt verhalen op jouw werkgever? Het antwoord op deze vraag lees je in deze blog.

De werkgever heeft een verzekeringsplicht

Jouw werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dat is niet eenvoudig omdat je vanwege jouw functie veel onderweg bent. Jouw werkgever heeft dan minder mogelijkheden om veiligheidsmaatregelen te treffen of toezicht te houden dan wanneer dat jij op een vaste locatie werkt.

Daarom geldt er een verzekeringsplicht voor de werkgever. De werkgever moet een behoorlijke verzekering afsluiten die de schade dekt die jij lijdt als jou een verkeersongeval tijdens werktijd overkomt. Als de werkgever geen behoorlijke verzekering heeft afgesloten moet de werkgever jouw schade zelf vergoeden. De werkgever moet dan het bedrag betalen dat zou zijn uitgekeerd als er wel een behoorlijke verzekering was afgesloten.

Wanneer geldt de verzekeringsplicht?

De werkgever hoeft alleen een verzekering af te sluiten voor een aantal situaties. Het gaat om de volgende gevallen:

  1. Schade die kan ontstaan doordat een werknemer als bestuurder van een motorvoertuig betrokken raakt bij een verkeersongeval;
  2. Schade die kan ontstaan door een ongeval waarbij een werknemer als fietser of voetganger betrokken raakt en waarbij ook een of meer voertuigen zijn betrokken;
  3. Schade die kan ontstaan door een eenzijdig fietsongeval waarbij een werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden betrokken raakt.

 

Wanneer geldt de verzekeringsplicht niet?

De werkgever hoeft dus geen verzekering af te sluiten voor de schade die jij als werknemer hebt vanwege een ongeval tijdens woon-werkverkeer. Hierop zijn wel weer een aantal uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld als jouw werkgever vraagt of je op de terugweg naar huis nog een pakketje wilt afleveren of als jij vanuit huis direct naar een klant rijdt. De verzekeringsplicht geldt ook niet voor de situatie waarbij een werknemer als voetganger eenzijdig een ongeluk krijgt.

Meer weten?

Is jou een verkeersongeval overkomen terwijl je aan het werk was en wil je weten of jij jouw werkgever met succes aansprakelijk kunt stellen? Neem dan gerust contact met ons op voor gratis advies over de mogelijkheden.

 

 

 

Antwoord op al jouw vragen
1