Letselschade door
een dier

Je kunt letselschade oplopen door een dier. Maar wie is er dan aansprakelijk?

Je kunt letselschade oplopen door een dier. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • Gebeten door een hond, konijn of cavia
  • Ongeval door een plotseling overstekende hond
  • Val van een paard of pony
  • Trap van een paard
  • Krab van een kat

Maar wie is er in zo’n geval aansprakelijk?

Letselschade door een dier dm letselschade

De bezitter van het dier is aansprakelijk

In de wet is opgenomen dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier heeft aangericht. Dieren kunnen onberekenbaar gedrag vertonen en dat kan gevaar opleveren voor anderen. Met de aanschaf van een dier zoals een hond of paard accepteer je een bepaald risico, ook op het ontstaan van letselschade bij iemand anders.

Als de schade is veroorzaakt door de eigen gedraging van het dier is de bezitter van het dier aansprakelijk. Dit is een risicoaansprakelijkheid. Het moet gaan om de ‘eigen energie’ van het dier en het onberekenbare element dat daarin besloten ligt. Als een hond bijvoorbeeld een bevel of commando krijgt van zijn baasje en hierdoor letsel veroorzaakt, is er geen sprake van de ‘eigen energie’ van het dier.

Aansprakelijkheid van de bedrijfsmatig gebruiker

Als het dier wordt gebruikt in de uitoefening van een bedrijf is niet de bezitter, maar de bedrijfsmatig gebruiker aansprakelijk. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een paardrijongeval op een manege. De manege is soms niet de bezitter van het paard, maar gebruikt het paard wel bij de uitoefening van haar bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld bij de paardrijlessen. In dat geval is de manege aansprakelijk.

Letselschade opgelopen door een dier, wat nu?

Heb je letsel opgelopen door toedoen van een dier? Dan is het belangrijk dat je de gegevens van de bezitter/eigenaar van het dier noteert. De bezitter of bedrijfsmatig gebruiker is meestal verzekerd tegen aansprakelijkheid. Informeer dan ook meteen of er een aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten. Als je hierbij hulp nodig hebt kunnen wij jou natuurlijk helpen. Neem dan gerust contact met ons op.

Heb je een vraag?

Neem contact op voor gratis advies over de mogelijkheden. 

Wij helpen je graag!

Kantoor

DM Letselschade

Zuidzijde Haven 39A

4611 HC Bergen op Zoom

Telefoon

06-83994056

(Daniëlle van Gastel)

06-14531042

(Margot de Wit-Jansen)