Gebeten door een hond, heb ik recht op schadevergoeding?

Gebeten door een hond, heb ik recht op schadevergoeding?
Gebeten door een hond, heb ik recht op schadevergoeding?

‘Hij doet niets hoor, hij wil alleen maar even snuffelen’ is een veelgehoorde uitspraak als je op een mooie dag in het bos of op het strand loopt. Maar helaas gaat het toch regelmatig fout en bijt de hond toch in jouw hand. Of nog erger, in jouw gezicht. En dit gebeurt vaker dan ons lief is.

Zo hebben de plastisch chirurgen uit het NVPC anderhalf jaar het aantal bijtincidenten bijgehouden. De uitslag is zorgwekkend; er was sprake van 100 ernstige bijtincidenten waarbij een operatie nodig was. Met andere woorden, er was in al die gevallen sprake van ernstig letsel.

Kun je de (letsel)schade die door een hondenbeet ontstaat vergoed krijgen? Jazeker! In deze blog wordt uitgelegd waarom dat zo is.

Aansprakelijkheid bezitter hond

Het gedrag van honden is onvoorspelbaar, hoe goed de bezitter ook zegt het trouwe dier te kennen. Door de onvoorspelbaarheid van dit gedrag is de bezitter van de hond in principe aansprakelijk voor de gevolgen van zo’n hondenbeet. De hondenbezitter hoeft dan zelf niets fout te hebben gedaan. De hondenbezitter is verantwoordelijk voor het gedrag van de hond.

Als de hondenbezitter wel iets fout heeft gedaan, bijvoorbeeld door een commando te geven, dan is de hondenbezitter ook aansprakelijk voor zijn/haar eigen gedrag.

Eigen schuld

Als je de hond zelf hebt uitgedaagd of je bent niet voorzichtig genoeg geweest kan het zijn dat jouw schade niet volledig wordt vergoed. Er is dan sprake van eigen schuld.

Wie betaalt de schadevergoeding?

Het kan erg vervelend zijn om iemand die je kent aansprakelijk te stellen voor jouw schade. De meeste mensen hebben gelukkig een particuliere aansprakelijkheidsverzekering (een AVP) afgesloten. De schade die wordt geclaimd wordt dan door deze verzekering vergoed. Dat betekent dat de bezitter van de hond de schade niet zelf hoeft te betalen.

Hulp nodig?

Een letselschadetraject na een hondenbeet is een ingewikkeld proces, zeker als het gaat om ernstig letsel of een minderjarig slachtoffer. Laat je dan ook bijstaan door een gespecialiseerde letselschade advocaat. Wij helpen jou graag! Neem gerust contact met ons op zodat we kunnen bespreken waar we jou mee kunnen helpen.

Antwoord op al jouw vragen
1