Heb jij een SVI afgesloten? Een wat, hoor ik je zeggen…

Heb jij een SVI afgesloten?
Heb jij een SVI afgesloten?

Heb jij letselschade opgelopen door een eenzijdig verkeersongeval? Of ben jij de veroorzaker van het ongeval? Dan kun jij jouw schade niet verhalen bij een tegenpartij. Heb je dan pech? Nee hoor, zeker niet. Als je ten minste een SVI, SVO of OIV hebt afgesloten. In deze blog wordt uitgelegd wat een SVI, SVO en OIV zijn en welke voor- en nadelen aan zo’n verzekering kleven.

Schadeverzekering voor inzittenden (SVI)

Deze verzekering keert een schadevergoeding uit als je als inzittende van het verzekerde voertuig letselschade hebt opgelopen. Het is niet van belang of jij het ongeluk hebt veroorzaakt. Op grond van de polisvoorwaarden heb je recht op een schadevergoeding. Het gaat dan om een vergoeding van jouw daadwerkelijk geleden schade, tot het bedrag wat is verzekerd (de verzekerde som).

Een soortgelijke verzekering bestaat ook voor een motor. De verzekering is dan geen verzekering voor inzittenden, maar voor opzittenden (SVO).

Voor- en nadelen van een SVI/SVO

Een groot voordeel is dat de schuldvraag niet relevant is. Als je inzittende was van het verzekerde voertuig kun je een beroep doen op deze verzekering. Maar er zit wel een addertje onder het gras. In de polisvoorwaarden kunnen uitsluitingen en beperkingen staan. Zo kan het zijn dat het recht op een smartengeldvergoeding is uitgesloten of dat het verlies aan verdienvermogen niet volledig wordt vergoed. Een andere veel voorkomende beperking is dat de kosten van de letselschadeadvocaat niet volledig worden vergoed.

Het is dus verstandig om de polisvoorwaarden goed te lezen voordat je een SVI afsluit. Zo voorkom je teleurstellingen op het moment dat je daadwerkelijk een beroep wilt doen op de verzekering.

Ongevallen Inzittenden Verzekering (OIV)

Ook deze verzekering keert een schadevergoeding uit als je als inzittende van het verzekerde voertuig letselschade hebt opgelopen. Ook in dit geval is de schuldvraag niet relevant. Het verschil met de SVI is dat je op basis van deze verzekering niet de werkelijke schade vergoed krijgt. Alleen als er sprake is van blijvende invaliditeit of overlijden wordt er een bedrag uitgekeerd. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de verzekerde som en het percentage blijvende invaliditeit.

Meer weten?

Heb jij een ongeluk veroorzaakt en daarbij letselschade opgelopen? Of is jou een eenzijdig ongeluk overkomen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dan bespreken we of er mogelijkheden zijn om jouw schade vergoed te krijgen.

 

 

Antwoord op al jouw vragen
1