Schadevergoeding na overlijden in het verkeer

Schadevergoeding na overlijden in het verkeer
Schadevergoeding na overlijden in het verkeer

In 2022 zijn 745 mensen om het leven gekomen door een verkeersongeval. Het CBS heeft recent de definitieve cijfers over verkeersdoden in 2022 gepubliceerd. Dat is het hoogste aantal verkeersdoden sinds 2008.

Als een familielid of naaste overlijdt als gevolg van een verkeersongeval waarvoor een ander aansprakelijk is kun je aanspraak maken op schadevergoeding. Maar wie heeft daar recht op en welke schadeposten worden er dan vergoed?

Welke nabestaanden kunnen overlijdensschade claimen?

De kring van vorderingsgerechtigden is beperkt. Alleen wanneer je dichtbij de overledene staat kun je aanspraak maken op schadevergoeding. Denk hierbij aan de echtgenoot/partner of kinderen van de overledene, maar soms kunnen ook andere familieleden of personen aanspraak maken op schadevergoeding. Dat is het geval als de overledene geheel of gedeeltelijk in hun levensonderhoud voorzag.

Welke schadeposten worden er vergoed bij overlijdensschade?

Uitvaartkosten

Ten eerste komen de kosten van een begrafenis of crematie voor vergoeding in aanmerking, voor zover de kosten niet zijn vergoed door een uitvaartverzekering. De kosten worden vergoed aan degene die de kosten heeft gemaakt.

Gederfd levensonderhoud

Daarnaast kun je als nabestaande aanspraak maken op een vergoeding van gederfd levensonderhoud. Dit is meestal de grootste schadepost. Door het overlijden van het familielid of de naaste valt een deel van het gezinsinkomen weg. De schade die je hierdoor lijdt als nabestaande wordt vergoed. Dit noemen we gederfd levensonderhoud in geld.

Daarnaast kun je aanspraak maken op gederfd levensonderhoud in natura. Dit is het geval als de overledene een bijdrage leverde aan:

  • de zorg voor de kinderen;
  • het huishouden;
  • de tuin;
  • klussen in en/of rondom de woning
 

Affectieschade of immateriële schade

Sinds 1 januari 2019 kunnen de nabestaanden ook aanspraak maken op affectieschade. Dit is een vorm van smartengeld. Het is een compensatie voor het verdriet van de nabestaanden. Hoewel geen enkel bedrag het leed van het overlijden kan compenseren, kan het wel bijdragen aan erkenning van het verdriet. De hoogte van de vergoeding ligt tussen de € 12.500,00 en € 20.000,00 (zie het Besluit vergoeding affectieschade).

Hulp nodig? DM Letselschade kan jou helpen

Het berekenen van overlijdensschade is ingewikkeld. Het is verstandig om daarbij de hulp in te schakelen van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. DM Letselschade heeft veel ervaring met overlijdensschadezaken en werkt samen met ervaren rekenkundigen. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op.

Antwoord op al jouw vragen
1