Letselschade opgelopen door een paard, wie is aansprakelijk?

Letselschade opgelopen door een paard, wie is aansprakelijk?
Letselschade opgelopen door een paard, wie is aansprakelijk?

Ben jij een paardenliefhebber? Dan weet je ook dat paardrijden niet zonder risico’s is. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen goed, maar soms gebeuren er ongelukken. Het gedrag van dieren blijft immers onvoorspelbaar. Een trap of val van een paard kan zeer ernstig letsel tot gevolg hebben. Wie is er in dat geval aansprakelijk?

 Aansprakelijkheid bij paardrijden

De bezitter van het paard is aansprakelijk voor de schade die het paard veroorzaakt. Voor aansprakelijkheid is nodig dat de schade is veroorzaakt door de eigen energie van het paard. Dit betreft een risicoaansprakelijkheid. Of er sprake is van schuld aan de zijde van de bezitter van het paard is niet relevant. Als paardenbezitter doe je er dus verstandig aan om hiervoor een (aparte) verzekering af te sluiten.

Vaak is de manege aansprakelijk

Als het paard wordt gebruikt in de uitoefening van een bedrijf is niet de bezitter van het paard, maar de bedrijfsmatig gebruiker aansprakelijk. Bij een ongeluk met een paard op een manege is vaak de manege aansprakelijk. De manege is niet altijd de bezitter van het paard, maar gebruikt het paard bijvoorbeeld bij trainingen of wedstrijden (= bedrijfsmatig). In dat geval is de manege aansprakelijk.

Eigen schuld bij letselschade door een paard

Er moet worden vastgesteld hoe het ongeval is gebeurd. Het ontstaan van de schade kan namelijk meerdere oorzaken hebben. De gedragingen van het slachtoffer kunnen ook hebben bijgedragen aan het ontstaan van het ongeval. Je accepteert als slachtoffer dat je een risico loopt als je op een paard gaat zitten. Er kan daardoor sprake zijn van eigen schuld. Het gevolg daarvan is dat de schade niet volledig, maar slechts gedeeltelijk wordt vergoed. Of er reden is om eigen schuld aan te nemen is afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Bij een onervaren ruiter wordt er bijvoorbeeld minder snel eigen schuld aangenomen.

Soms bestaat er helemaal geen aanleiding om eigen schuld aan te nemen en wordt de schade volledig (100%) vergoed. Bij kinderen onder de 14 jaar wordt er eigenlijk nooit eigen schuld aangenomen bij letselschade door een paard en wordt de schade van het kind dus volledig vergoed.

Schadevergoeding na letselschade door een paard

Na een val of trap van een paard ontstaat er vaak ernstig en blijvend letsel. Het financiële belang kan groot zijn. Helaas ontstaan er regelmatig discussies over de aansprakelijkheid en eventuele eigen schuld. Soms is het nodig om de rechter in te schakelen. Je doet er daarom verstandig aan om de hulp in te schakelen van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat. Meer weten? DM Letselschade helpt je graag!

Antwoord op al jouw vragen
1