Een ongeval op vakantie, wie is aansprakelijk?

Een ongeval op vakantie, wie is aansprakelijk?
Een ongeval op vakantie, wie is aansprakelijk?

De zomervakantie is in volle gang! Tijd om je zwemkleding en slippers weer uit de kast te trekken en de koffers te pakken. Je kijkt uit naar een onbezorgde en ontspannen tijd. Helaas zit een ongeluk – ook tijdens de vakantie – in een klein hoekje. Je glijdt uit op een natte vloer bij het zwembad, je krijgt een verkeersongeval met de bus tijdens een dagtrip of een ongeluk op een onveilige glijbaan bij het hotel.

Ik ben toch goed verzekerd?

Veel mensen sluiten voorafgaand aan de vakantie een reisverzekering af. Deze verzekering is bedoeld voor onvoorziene omstandigheden tijdens de reis zoals medische kosten, verlies van bagage, annuleringen etc. Het is een financiële bescherming tegen onverwachte gebeurtenissen en kosten die kunnen ontstaan tijdens de reis.

Vaak zit er ook een ongevallendekking op de reisverzekering. Met deze dekking ben je verzekerd als je overlijdt of blijvend invalide raakt als gevolg van een ongeval tijdens de vakantie. De hoogte van de uitkering is onder meer afhankelijk van het opgelopen letsel en de verzekerde som. Maar zelfs als je een uitgebreide verzekering hebt afgesloten wordt bij ernstig en blijvend letsel een groot deel van de schade niet vergoed. Denk hierbij aan smartengeld en verlies van inkomsten. Wat kun je dan doen?

Aansprakelijkheid reisorganisatie bij letselschade

Het is de verantwoordelijkheid van de reisorganisatie om jouw reis te laten verlopen zoals jij redelijkerwijs mag verwachten. Als de reis dus niet aan jouw redelijke verwachting voldoet en jij hierdoor schade lijdt, is de reisorganisatie aansprakelijk en moet de reisorganisatie jouw schade vergoeden.

In sommige situaties is de reisorganisatie niet aansprakelijk, namelijk:

  • Als er sprake is van eigen schuld;
  • Als de schade is veroorzaakt door een derde die niet bij de reisovereenkomst is betrokken en de reisorganisatie deze schade niet kon voorzien of voorkomen;
  • Als er sprake is van overmacht (buitengewone omstandigheden, bijvoorbeeld een natuurramp)

 

Verzamel bewijs en wacht niet te lang met een aansprakelijkstelling

Als je op vakantie een ongeluk krijgt is het verstandig om direct bewijs te verzamelen. Maak foto’s en video’s van de plaats van het ongeval en noteer de gegevens van eventuele getuigen. Wacht vervolgens niet te lang met het aansprakelijk stellen van de reisorganisator. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om alle informatie en gegevens te verzamelen.

DM letselschade helpt je graag

Natuurlijk wensen wij iedereen een fantastische en onbezorgde vakantie toe. Als je toch letsel oploopt tijdens je vakantie, neem dan gerust contact met ons op. Dan vertellen wij je wat de mogelijkheden zijn.

 

 

Antwoord op al jouw vragen
1