De schadevergoeding die je als slachtoffer ontvangt is bedoeld om jou zo veel als mogelijk terug te brengen in de situatie zoals die zou zijn geweest zonder het ongeluk. Dat betekent dat de kosten die worden gemaakt door het ongeval moeten worden vergoed. Daarnaast heb je recht op een smartengeldvergoeding.
Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat in Nederland ruim 400.000 mensen een bijstandsuitkering ontvangen. Je hebt recht op deze uitkering als je op geen enkele andere manier aan voldoende geld of vermogen kunt komen om in je levensonderhoud te voorzien. Als slachtoffer ontvang je een schadevergoeding waardoor je geld/vermogen krijgt. Maar wat gebeurt er als je als slachtoffer een bijstandsuitkering hebt? Wat is de invloed van de schadevergoeding op het recht op een bijstandsuitkering?
Uitgangspunt: bijstandsuitkering heeft een vangnetfunctie
Het recht op een bijstandsuitkering is geregeld in de Participatiewet. Zo blijkt onder meer uit die wet dat een schadevergoeding wordt vrijgelaten voor zover dat naar het oordeel van de gemeente uit het oogpunt van bijstandsverlening verantwoord is.
Het uitgangspunt bij deze beoordeling is dat een bijstandsuitkering de functie van een laatste vangnet heeft. Als er op een andere manier geld of vermogen kan worden verkregen is dit van invloed op het recht op een bijstandsuitkering. Zo kan de bijstandsuitkering worden stopgezet of de letselschadevergoeding wordt met de bijstandsuitkering verrekend.
Elke gemeente heeft beleidsvrijheid
Iedere gemeente mag zelf beleid bepalen over hoe wordt omgegaan met een letselschadevergoeding. Het is dus belangrijk om als slachtoffer zo snel mogelijk te achterhalen wat het beleid van jouw gemeente is. In een uitspraak van 25 april 2023 heeft de Centrale Raad van Beroep overigens wel enkele aanknopingspunten gegeven hoe moet worden omgegaan met een smartengeldvergoeding.
Je hebt als slachtoffer een informatieplicht
Als slachtoffer heb je een informatieplicht. Je zult de gemeente moeten informeren over het ongeluk en de schadevergoeding die jij ontvangt. Ook zul je de gemeente moeten informeren over de voorschotten die gedurende de looptijd van het dossier worden betaald. Het is belangrijk dat duidelijk in kaart wordt gebracht welke schade wordt vergoed.
Laat je bijstaan door een letselschadeadvocaat!
Het is belangrijk dat er direct duidelijke afspraken worden gemaakt met de gemeente. Zo voorkom je dat je (achteraf) wordt geconfronteerd met een onverwachte beslissing van de gemeente. DM Letselschade kan jou hierin bijstaan. Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!