Aangereden op de motor, wat nu?

Aangereden op de motor, wat nu?
Aangereden op de motor, wat nu?

Het aantal files tijdens de ochtend- en avondspits is sinds de coronacrisis weer gestegen. Dat is natuurlijk niet zo bijzonder. Wat wel opmerkelijk is, is dat het aantal files buiten de ochtend- en avondspits in vergelijking met voor de coronacrisis óók is gestegen. Dit is natuurlijk geen hoopgevend bericht voor werknemers die na een periode van thuiswerken weer naar kantoor gaan.

De auto wordt ingewisseld voor de motor

Maar waar een wil is, is een weg. En daarom verbaast het dan ook niet dat motorrijden steeds populairder is geworden. Want hoe vaak zie je niet een motor langsrijden terwijl jij op de snelweg stilstaat? Een recordaantal van meer dan 1,5 miljoen Nederlanders beschikt inmiddels over een motorrijbewijs.

Mogen motorrijders tussen de files doorrijden?

In de wet is dit niet geregeld. Er geldt wel een gedragscode waaruit blijkt dat motorrijders tussen de files door mogen rijden. Maar, dan moeten zij zich wel aan een aantal gedragsregels houden. Zo mag het snelheidsverschil tussen de auto en de motor maximaal 10 km/u zijn. Motorrijders moeten daarnaast kiezen voor de ruimte tussen de meest linker banen. En als ze gaan invoegen omdat de file weer gaat rijden, dan moeten ze dat met de richtingaanwijzer aangeven. Verder is het aan te raden dat de motorrijder met alarmlichten laat weten dat hij een file nadert (en er tussendoor wil rijden).

Wat als het fout gaat?

Iedere verkeersdeelnemer kan betrokken raken bij een verkeersongeval, dus ook een motorrijder met vaak ernstig letsel als gevolg. Ondanks dat een motorrijder kwetsbaarder is op de weg dan een automobilist, zijn de speciale regels die gelden voor voetgangers en fietsers niet van toepassing. Dat betekent dat jij als motorrijder zult moeten aantonen wat er is gebeurd en door wiens schuld het ongeval is veroorzaakt. Als het jou lukt om aan te tonen dat de ander aansprakelijk is zal jouw schade vergoed worden. Enkele tips hoe te handelen als jou een verkeersongeval is overkomen kun je lezen in deze blog.

Meer weten?

Zat jij op een motor en is jou een ongeval overkomen? Wil je weten of jij jouw schade vergoed kunt krijgen? Neem dan gerust contact met ons op zodat we kunnen bespreken wat jouw mogelijkheden zijn.

Antwoord op al jouw vragen
1