Als je letselschade hebt opgelopen door een ongeval waarvoor een andere partij aansprakelijk is, dan moet de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij jouw schade vergoeden. Het is echter aan te raden om altijd na te gaan welke verzekeringen je zelf hebt afgesloten.
Aanvullende verzekering
Soms heb je nog recht op een uitkering naast de schadevergoeding die je van de aansprakelijke partij ontvangt. Het kan ook voorkomen dat niet meteen duidelijk is wie er aansprakelijk is en de schade om die reden niet meteen door de verzekeraar in behandeling wordt genomen. Als je dan zelf een verzekering hebt die de schade (of een deel daarvan) dekt is dat wel zo prettig. Hieronder bespreken we enkele veel voorkomende verzekeringen.
Zorgverzekering
De zorgverzekering is bij iedereen wel bekend en betaalt vaak de kosten van een medische behandeling. De medische behandelingen die je kort na een ongeluk moet ondergaan zijn meestal noodzakelijk en vallen onder de dekking van de (basis) zorgverzekering. Als jouw medische kosten niet worden vergoed moet de aansprakelijke partij die kosten betalen.
Inzittendenverzekering (SVI) of opzittendenverzekering (SVO)
Bij een verkeersongeval met de auto is het verstandig om na te gaan of er bij de autoverzekering een inzittendenverzekering is afgesloten. Bij een ongeval met de scooter of motor is er mogelijk een opzittendenverzekering afgesloten. Een inzittenden- of opzittendenverzekering geeft dekking aan de bestuurder en passagiers bij een ongeluk. Soms is niet meteen duidelijk wie er aansprakelijk is bij een ongeval. Er kan dan een langdurige discussie ontstaan. Je kunt jouw schade dan vergoed krijgen op grond van de inzittenden- of opzittendenverzekering. De schuldvraag (wie is aansprakelijk?) speelt dan geen rol. Je kunt dus ook jouw schade vergoed krijgen als je zelf het ongeluk hebt veroorzaakt. Jouw schade wordt zelfs vergoed als er sprake was van een eenzijdig ongeval.
Ongevallenverzekering
Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit als er sprake is van blijvende invaliditeit door een ongeluk of als er sprake is van overlijden. De uitkering staat los van de werkelijk geleden schade en de hoogte van de uitkering is onder meer afhankelijk van de ernst van het letsel. Een eventuele uitkering uit een ongevallenverzekering komt vrijwel altijd bovenop de schadevergoeding uit de letselschadezaak.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het is niet altijd vanzelfsprekend dat de verzekeraar van de aansprakelijke partij alle (inkomens)schade vergoed. Sommige ondernemers hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert periodiek een bedrag uit als je door ziekte of invaliditeit niet meer kunt werken. Als je letsel hebt opgelopen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten is het belangrijk om op tijd de arbeidsongeschiktheidsverzekering te informeren over het ongeval en het opgelopen letsel.
Meer weten?
Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact op, wij helpen je graag!