Schadevergoeding bij whiplash

Schadevergoeding bij whiplash
Schadevergoeding bij whiplash

Het zal je maar gebeuren. Je staat netjes voor het rode stoplicht te wachten en plotseling voel je een harde klap van achteren. Opeens ben je het slachtoffer van een verkeersongeval. In het begin lijken de klachten wel mee te vallen, maar na een paar dagen merk je dat je toch wel veel pijn hebt aan je nek, rug en schouders. De kans op een whiplash na een verkeersongeval is groot. Wij leggen je uit wat je dan kunt doen en waar je recht op hebt.

Whiplash opgelopen na een verkeersongeval?

Whiplash is een verzamelnaam voor klachten die kunnen zijn ontstaan door een plotselinge heen-en-weerbeweging van het hoofd en de nek. De meest voorkomende oorzaak van een whiplash is een kop-staartbotsing. Dat is een botsing waarbij een andere auto achterop jouw auto rijdt. Dit kan gebeuren als je voor het stoplicht staat of afremt voor het stoplicht, maar ook als je in de file staat of zelfs tijdens het rijden.

Bij een whiplash kun je onder andere last hebben van de volgende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Stijve nek
  • Schouderpijn
  • Lage rugklachten
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Overgevoelig voor licht en geluid

 

Het genezingsproces is per slachtoffer verschillend. Meestal zijn de klachten na enkele maanden verdwenen, maar soms duurt het herstel langer of blijf je klachten houden.

Schadevergoeding bij whiplash; waar heb je recht op?

Als iemand anders aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval heb je recht op schadevergoeding. Je kunt aanspraak maken op vergoeding van materiële schade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische kosten, reiskosten, kosten voor huishoudelijke hulp en verlies van inkomsten. Daarnaast heb je recht op smartengeld. Dat is een vergoeding voor alle pijn en het verdriet dat je door het ongeval oploopt.

Vaak discussies bij whiplash

De klachten bij een whiplash zijn medisch gezien niet te objectiveren. Dat betekent dat er op beeldmateriaal, zoals op een foto of scan, geen afwijkingen te zien zijn. Er lijkt medisch gezien dus niets aan de hand te zijn, maar als slachtoffer word je wel dagelijks geconfronteerd met veel klachten. Als je dan discussie krijgt met de verzekeraar van de aansprakelijke partij is dat erg frustrerend.

Schade claimen na een whiplash?

Als slachtoffer van een whiplash moet je het bestaan van de klachten bewijzen en bewijzen dat de klachten het gevolg zijn van het ongeval. Dat is niet eenvoudig, maar dat er medisch gezien niets aan de hand lijkt te zijn wil zeker niet zeggen dat het bewijs in juridische zin niet kan worden geleverd.

Als je whiplashklachten oploopt na een verkeersongeval is het verstandig om zo snel mogelijk na het ongeval een arts te bezoeken. Op die manier worden de klachten namelijk gedocumenteerd. Dat kan helpen om het bestaan van de klachten te bewijzen.

Meer weten over schadevergoeding na een whiplash?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag en vertellen je waar je recht op hebt.

Antwoord op al jouw vragen
1