Schadevergoeding bij psychisch letsel  

Schadevergoeding bij psychisch letsel
Schadevergoeding bij psychisch letsel

Je kunt na een ongeval last hebben van verschillende lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld een gebroken been of arm, gebroken ribben of een lelijke en pijnlijke wond. Maar waar vaak niet bij stil wordt gestaan, is dat na een ongeval ook psychisch of geestelijk letsel kan ontstaan.

Psychisch letsel na een ongeval

Regelmatig krijgen slachtoffers psychische problemen, bijvoorbeeld na een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Psychische klachten zijn voor de buitenwereld vaak niet zichtbaar, maar voor het slachtoffer kunnen psychische klachten tot ernstige problemen leiden. Psychische klachten kunnen een flinke invloed hebben op het dagelijks functioneren. Soms duren de psychische klachten langer dan de lichamelijke klachten.

Er kan sprake zijn van herbelevingen of van angst om deel te nemen aan het verkeer. Soms ontstaat er zelfs een posttraumatische stressstoornis na een ongeval (PTSS). Je wordt als slachtoffer onzeker over jouw toekomst en er ontstaan steeds meer zorgen.

Raadpleeg bij psychische klachten altijd jouw huisarts. Samen met jouw huisarts kun je bespreken of een medische behandeling nodig is bij bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater.

Gelukkig heb je ook bij psychische klachten recht op een schadevergoeding.

Schadevergoeding bij psychische klachten

Psychisch letsel is een vorm van letselschade en komt dus ook voor vergoeding in aanmerking. De aansprakelijke partij moet de materiële schade vergoeden die het gevolg is van het psychische letsel. Denk hierbij aan medische kosten, verlies van inkomsten of kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp.

Daarnaast heb je ook bij psychisch letsel recht op smartengeld. Dit is een vergoeding voor de emotionele schade die je oploopt door het ongeval. Hoe hoog de smartengeldvergoeding is verschilt per situatie. Het hangt onder meer af van de ernst en duur van de psychische klachten.

Het vaststellen van psychisch letsel is vaak lastiger dan het vaststellen van lichamelijk letsel. Daarom is het belangrijk dat je een gespecialiseerde letselschadeadvocaat inschakelt die jou kan helpen met het verhalen van de schade die voortkomt uit het psychisch letsel.

Vragen?

Wil je meer weten of heb je hulp nodig bij het krijgen van een schadevergoeding? DM Letselschade helpt je graag. Neem vrijblijvend contact op en wij vertellen jou wat we voor jou kunnen doen.

Antwoord op al jouw vragen
1