Verkeersongeval

Heb je een verkeersongeval gehad en ben je daarbij gewond geraakt? Wij kunnen jou helpen om ervoor te zorgen dat jij de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. In geval van overlijden kun je als nabestaande jouw schade vergoed krijgen.

Aangereden als automobilist, motorrijder of bromfietser

Als je als automobilist of motorrijder betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, krijg je jouw schade vergoed als de andere partij een verkeersfout heeft gemaakt. Degene die een verkeersfout maakt is namelijk aansprakelijk. Dat is ook het geval bij een aanrijding op de scooter of bromfiets. Jij moet wel bewijzen dat de ander een fout heeft gemaakt en jij daardoor letsel hebt opgelopen.

Bij een aanrijding van achteren, een kop-staartbotsing, is meestal de achteropkomende bestuurder aansprakelijk. Er is vaak onvoldoende afstand gehouden. Als jij hierdoor bijvoorbeeld nekklachten of schouderklachten hebt opgelopen (whiplash), dan heb je meestal recht op een schadevergoeding. Dat geldt ook bij andere verkeersovertredingen, zoals door rood rijden, rechts inhalen of geen voorrang verlenen.

Aangereden op de fiets of als voetganger

Heb je een fietsongeluk gehad of ben je aangereden als voetganger? Dan gelden er speciale regels. Fietsers en voetgangers worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Omdat zij kwetsbaar zijn in het verkeer, worden zij extra beschermd. Bij een aanrijding met een motorvoertuig zoals een auto, vrachtwagen, bestelbus of scooter, is het uitgangspunt dat de fietser of voetganger minstens 50% van zijn schade vergoed krijgt. Ook als er sprake is van eigen schuld. Alleen in uitzonderlijke situaties kan van deze hoofdregel worden afgeweken.
Verkeersongeval dm letselschade

Letsel als passagier of opzittende

Als je letsel hebt opgelopen als passagier in een auto of achterop een motor, scooter of brommer, krijg je bijna altijd jouw schade vergoed. Als passagier heb je namelijk geen schuld aan het ontstaan van het ongeval. Als er twee partijen zijn betrokken word je als passagier als schuldloze derde aangemerkt. Als er sprake is van een eenzijdig ongeval krijg je als schuldloze inzittende of opzittende jouw schade vergoed.

Verkeersongeval tijdens werk

Als je onder werktijd een auto-ongeluk of fietsongeluk krijgt, bijvoorbeeld als koerier tijdens het vervoeren van een pakket of wanneer je een klant bezoekt, is de werkgever aansprakelijk voor de schade die je daardoor oploopt. De werkgever is op grond van goed werkgeverschap verplicht om voor dit soort ongevallen een behoorlijke verzekering af te sluiten. Als dat niet is gebeurd moet de werkgever de schade zelf vergoeden.

 

Verkeersongeval kind

Kinderen jonger dan 14 jaar worden extra beschermd als zij slachtoffer zijn van een verkeersongeval. In dat geval is de gemotoriseerde verkeersdeelnemer, bijvoorbeeld de auto, vrachtwagen of bestelbus, volledig aansprakelijk. De schade van het jonge kind wordt dan voor 100% vergoed, ook als de schuld van het ongeval bij het kind ligt. Dat is alleen anders als er sprake is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid bij het kind, maar hier is vrijwel nooit sprake van.

Eenzijdig verkeersongeval

Je kunt soms ook een schadevergoeding krijgen als je zelf een ongeval hebt veroorzaakt en er geen andere partij is die jouw schade moet vergoeden. Bijvoorbeeld als je van de weg bent geraakt of tegen een boom bent gereden. Vaak is er namelijk sprake van een schadeverzekering inzittende (SVI) of schadeverzekering opzittende (SVO).

Deze verzekering vergoedt de schade van de bestuurder en de passagiers bij een verkeersongeval. Jouw schade wordt dan vergoed door jouw eigen verzekering.

Een schadeverzekering inzittende of opzittende is niet hetzelfde als een ongevallenverzekering. Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit als er sprake is van blijvend letsel of in het geval van overlijden.


Onbekende dader

Als de veroorzaker van het verkeersongeval onbekend is, omdat hij bijvoorbeeld is doorgereden, niet verzekerd is of in een gestolen auto reed, kun jij jouw schade indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. De schade wordt op dezelfde manier afgewikkeld als bij een verzekeraar.

Ongeluk in het openbaar vervoer

Voor ongelukken in de tram, bus, metro of trein gelden speciale regels. Zo’n ongeval moet zo snel mogelijk bij de vervoersmaatschappij worden gemeld. Als je te laat bent krijg je jouw schade niet vergoed. Wij kunnen jou hierbij helpen.

Schadevergoeding na een verkeersongeval

Hulp nodig? Wij behandelen elke dag zaken van slachtoffers door ongevallen in het verkeer. Wij kunnen voor jou nagaan welke verzekeringen er zijn afgesloten en bij welke partij(en) jij terecht kunt om jouw schade vergoed te krijgen. Neem contact op voor gratis advies.

Heb je een vraag?

Neem contact op voor gratis advies over de mogelijkheden. 

Wij helpen je graag!

Kantoor

DM Letselschade

Zuidzijde Haven 39A

4611 HC Bergen op Zoom

Telefoon

06-83994056

(Daniëlle van Gastel)

06-14531042

(Margot de Wit-Jansen)